Kontrola posiłków w szpitalach i domach dziecka w Łodzi

0
5

Kontroli podległo pięć placówek – nieprawidłowości znaleziono w trzech z nich. 17 z 99 potraw miało złą jakość lub oznakowanie.

Najpowszechniejsze problemy to brak informacji o użytych składnikach i alergenach oraz używanie innych składników niż zadeklarowano w jadłospisie. W przypadku niektórych dań brakowało bardzo istotnych informacji o składnikach i alergenach, które mogą powodować poważne w skutkach konsekwencje alergii lub nietolerancji pokarmowych: bigunki, zmiany skórne, astma, zaburzenia obiegu krwi, a w skrajnych przypadkach wstrząsu anafilaktycznego. Niektóre śniadania i kolacje obejmowały miks tłuszczowy, a nie masło, które było zadeklarowane w jadłospisie. Pojawiały się produkty seropodobne zamiast sera.

Trzy zbadane przedsiębiorstwa mogą zakończyć się karami finansowymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here